Bestrating

Hier vind u de meeste gestelde vragen over sierbestrating. Staat uw vraag er niet bij, neem dan gerust contact met ons op.

Kan ik zelf producten bestraten?

Uiteraard is dat mogelijk, belangrijk is dan om goed de verwerkingsadviezen op te volgen zoals omschreven in het onderhouds en verwerkingsboekje. Het beste resultaat ook voor langere termijn verkrijgt u echter door uw tuin, terras of oprit te laten bestraten door een professionele hovenier of stratenmaker.

Welke soorten sierbestrating zijn geschikt voor zwaardere belasting?

Alle beton en gebakken producten die minimaal 6 cm dik zijn, zijn geschikt voor zwaardere belasting. Deze productenzijn geschikt voor een terras of oprit. Belangrijke voorwaarde is wel dat de voorbereidende werkzaamheden (het grondwerk)  goed zijn uitgevoerd. Als het grondwerk niet goed is uitgevoerd, kunnen ook producten die 6 cm dik (of dikker) zijn, mogelijk bezwijken onder druk.

Kunnen verschillende maten gecombineerd worden?

U kunt hele leuke wildverbanden en randen creëren door met meerdere maten te werken. Wel wordt aangeraden om producten uit dezelfde serie te pakken om grote maat- en nuanceverschillen te voorkomen. Wij helpen u graag uitrekenen hoeveel u nodig heeft van elke maat.

Is de eventuele vergrijzing van de tuintegels bij te werken of tegen te gaan?

 

 

Hebben alle materialen in een pak allemaal dezelfde kleur?

Door het gebruik van natuurlijke grondstoffen in het productieproces kunnen beperkte kleurverschillen optreden. Meng verschillende pakken dan ook altijd door elkaar en stapel het pak van boven naar beneden af en niet laag voor laag. Kleine kleurverschillen kunnen zich dus altijd voordoen maar egaliseren zich na verloop van tijd.

Wat houdt geïmpregneerd in?

Impregneren is het doordringen van een tegel of klinker met een middel dat de steen bestendig maakt tegen vloeibare stoffen zoals water en wijn. Hierdoor dringt er minder water in het beton waardoor algen en mossen minder snel kunnen hechten.

Waar moet ik op letten bij het aftrillen?

De trilplaat moet grondig worden gereinigd voor het aftrillen. Zand, cementresten en roest kunnen de bestrating vervuilen. De bestrating moet schoon zijn voordat het aftrillen kan beginnen. Getrommelde betonbestrating en gebakken bestrating kan met een metalen trilplaat worden afgetrild. Voor andere producten moeten extra voorzorgsmiddelen genomen worden. Vraag altijd uw hovenier of stratenmaker wat het beste advies is voor uw bestrating.

Krijg ik bij een bestelling Romaansverband een legpatroon bij de bestelling geleverd?

Ja, deze kunt u opvragen bij ons. Wanneer u de tuin laat aanleggen door de vestiging of een hovenier, dan zijn zij op de hoogte van de verwerking van uw bestrating.

Hebben alle bestratingsmaterialen binnen een pak dezelfde kleur?

Komen haarscheurtjes voor in tegels?

Haarscheurtjes ontstaan tijdens het uitharden van het beton en kunnen zichtbaar zijn als het product vochtig is. Een product wordt niet geruild omdat er een haarscheur zichtbaar is.

Waarom verzakt de bestrating in mijn tuin of oprit?

  • Door te zware belasting van een slecht voorbereide ondergrond.
  • Door stenen/tegels te vlijen (= neerleggen van de stenen/tegels) i.p.v. te straten/tegelen met een straat- dan wel tegelhamer. Hierdoor wordt de ondergrond niet verdicht, waardoor er al na 6 maanden verzakkingen kunnen optreden.
  • Door gebrekkige opsluiting om de bestrating heen of het geheel ontbreken hiervan.
  • Door mollen/mieren die de ondergrond destabiliseren.
  • Per provincie verschit de onderlaag (veengrond, kleigrond, etc.)

Wat is M-Coat Protection?

M-Coat Protection is een unieke bescherming van Marlux voor tegels. Vocht, vet en vuil krijgen op deze tegels geen enkele kans. Nog nooit was het onderhouden van buitentegels zo gemakkelijk. M-Coat Protection bestaat in een glanzende en matte uitvoering, precies afgestemd op het type tegel.
Jaar na jaar blijft M-Coat zonder nabehandeling zijn beschermende taak uitvoeren. Mits correct naleven van de plaatsingsinstructies krijg je 10 jaar garantie op kalkuitslag, vergroening en vorstbestendigheid.

Wat is belangrijk bij gecoate tegels?

Om te voorkomen dat u krassen krijgt op uw gecoate tegels kunt het beste niet met harde materialen schuren over de coating. Onder omstandigheden kunnen ook steentjes onder schoenzolen of tafel- en stoelpoten krasjes op de coating veroorzaken. Lichte strepen of vlekken verdwijnen meestal door weersinvloeden en/of onderhoud van de tegels. Om beschadigingen te voorkomen raden wij u aan om de onderzijde van de poten van uw tuinmeubilair te voorzien van vilt of een andere zachte bescherming. Wanneer u desalnietmin toch nog krasjes krijgt op uw tegels dan kunt u bij uw dealer een kras en herstel set aanschaffen.

Wat is Hydro-M protection?

Marlux heeft voor haar populaire klinkerreeks – Stonehegde– een innovatief recept ontwikkeld dat uniek is in de markt: Hydro-M. Dankzij deze vernieuwde formule nemen Stonehedge klinkers beduidend minder water op dan andere betonklinkers. En dat leidt tot heel wat kwaliteitstroeven: de klinkers zijn sneller droog, ze nemen minder vuil op, vertonen minder groenaanslag én zijn minder gevoelig voor kalkuitslag. Anders gezegd: op-en-top duurzame en onderhoudsvriendelijke klinkers!

In tegenstelling tot klinkers die behandeld worden met een impregnant, is Stonehedge tot in de massa bewerkt met Hydro-M.  De formule zal daardoor niet afslijten en dus jaar na jaar zijn werking behouden. Dat vertaalt zich naar de mooiste én meest duurzame terrassen, tuinpaden en opritten.

Wat is Benor-keurmerk?

Met de Benor-keur legt BIN (Belgisch Instituut voor Normalisatie) klinkerproducenten de allerhoogste kwaliteitsnormen op. Met Marlux-klinkers met Benor-keur kies je zeker.

Sterker beton
Hoogwaardige grondstoffen worden optimaal verwerkt om de beste kwaliteit te krijgen die zich uit in sterker beton, maatvastheid en minder vervuiling. Marlux controleert of de stenen voldoen aan de sterkte-eisen opgelegd door Benor.
Een sterke klinker is robuust, slijtvast en bovendien zorgt de enorme hardheid voor een mooier snijvlak bij het snijden of knippen. Dit garandeert een mooi afgewerkt resultaat!

Maatvast
Bestratingsproducten met Benor-keur worden vlak geproduceerd (zoals ze gelegd worden). Hierdoor zijn de stenen altijd even lang en even breed wat de plaatsing vergemakkelijkt en resulteert in rechte voegen. Extra esthetisch!

Minder gevoelig voor vervuiling
Benor-gekeurde klinkers van Marlux hebben een hoge dichtheid. Hierdoor wordt er minimaal water opgenomen. De stenen drogen dus sneller waardoor ze minder gevoelig zijn voor vervuiling en groene aanslag.

Met als doel een extra onderhoudsvriendelijke en duurzame klinker op de markt te brengen, en dus beter te presteren dan wat de norm voorschrijft, heeft Marlux een vernieuwd recept bedacht voor het Stonehedge gamma: Hydro-M. Hierdoor geniet u nog langer van uw prachtige buitenomgeving.
Let op: het groen worden van bestrating kan op vochtige en schaduwrijke plaatsen niet vermeden worden. Om dit te beperken, adviseren wij een regelmatig onderhoud.

Wat is hydrofobe?

Hydrofobe: het water en vuilafstotend maken van beton bestrating

Wat is Coat protection?

Coat protection: de betonbestrating wordt voorzien van een transparante beschermlaag, deze beschermlaag zorgt ervoor dat vocht en vuil geen kans krijgen.

Is het mogelijk een lineair wildverband te gebruiken voor mijn oprit?

Jazeker kan dat! Het is dan wel noodzakelijk het lineaire wildverband te laten leggen door een professionele verwerker. Doet u dit , dan kunt u het lineair wildverband prima gebruiken voor uw oprit.!

Waar dien ik rekening mee te houden bij het verwerken van geprofileerde stenen

Wanneer u geprofileerde stenen gaat verwerken dient u rekening te houden met het profiel en hoe deze het best tot zijn recht komt. Het is raadzaam bij sommige soorten de stenen altijd met de structuur mee te verwerken in een en dezelfde richting.

Heeft strakke bestrating een bovenkant?

Strakke stenen hebben een duidelijke boven- en onderzijde.

Wat te doen bij stenen met een deklaag?

Stenen met een deklaag vereisen wat meer aandacht bij de verwerking. Verwerk de stenen vanaf de pallet en zoals ze van de pallet komen. Verplaatsen tussentijds kan schade opleveren.Tussen de lagen stenen is een beschermvel gelegd om beschadigingen te voorkomen. De tegels moet u eraf tillen en niet eraf slepen. Hierdoor krijgt u krassen op de tegels. De stenen nooit in een kruiwagen gooien, dit zou beschadigingen kunnen geven.

Wat betekent bont?

Bonte klinkers zijn een samenstelling van klinkers of koppelstones in diverse kleuren. Door de klinkers of koppelstones gemixt te bestraten, ontstaat een aantrekkelijke aanblik van uw terras of oprit. Als u een "bont" product bestelt, dan zal het geleverde product uit minimaal twee kleuren bestaan.

Wat is een wildverband

Een wildverband is een product dat bestaat uit tegels die onderling verschillende maten, kleuren en/of afwerkingen kennen. 

Wat betekent genuanceerd?

Dat betekent dat de aangegeven kleur geen effen kleur is, maar dat een steen meerdere tinten bevat. Een betonklinker die “Bruin Genuanceerd” is, heeft dus geen effen kleur, maar kent een combinatie van meerdere tinten bruin per klinker.

Daarnaast betekent "Genuanceerd" dat er tussen de tegels/klinkers onderling kleurverschil kan bestaan (bijvoorbeeld meerdere tinten bruin). Ons advies is altijd om een "genuanceerd" product door elkaar heen te straten, zodat uw terrein, terras of oprit een effen patroon kent. Dat wil zeggen dat de geleverde pallets bij het bestraten niet één voor één worden gebruikt, maar gelijktijdig door elkaar heen. Als u een stratenmaker inhuurt, dan is het raadzaam om hem te verzoeken op deze manier te werken.

Zijn alle producten kleurvast?

Betonproducten worden gemaakt van natuurlijkegrondstoffen al dan niet met een toevoeging van kleurstoffen en deze worden in de loop der jaren minder fel van kleur. Ook natuursteen producten kunnen in de loop der jaren vergrijzen of verkleuren. Er zijn ook bestratingen verkrijgbaar die niet of nauwelijks verkleuren. Wij zeggen altijd 'kleurvaster' of met 'kleurechte' grondstoffen.

Hoeveel tegels heb heb ik nodig?

Afhankelijk van het knipverlies heeft u meer nodig. Zo voorkomt u dat er achteraf bij besteld moet worden en dat u hiermee een nuanceverschil riskeert. Ook in de toekomst is het handig om wat reserve te hebben. Producten zijn niet jarenlang nog na te bestellen. Let er ook op dat u niet teveel besteld, teveel bestelde materialen worden niet retour genomen.

Waarom anti worteldoek?

Anti worteldoek om onkruidgroei tussen de bestrating tegen te gaan is volkomen onzinnig. Dit wordt slechts uit commercieel oogpunt aangeraden of door onvoldoende vakkennis. Onkruid wat tussen de bestrating groeit ontstaat door zaden die van boven af op de bestrating vallen en ontkiemen tussen de voegen van de stenen. Anti worteldoek wordt zeker aanbevolen bij onkruid wat ondergronds vertakkingen maakt, zoals heremoes, zevenblad, etc.

U kunt wel anti worteldoek onder het straatwerk leggen als u veel last heeft van mollen of muizen. Deze graven gangen onder uw nieuwe straatwerk en er zullen dan verzakkingen ontstaan. Door gebruik van anti worteldoek zullen de stenen waaronder de gangen zijn gegraven opgevangen worden door het doek waardoor eventuele verzakkingen minder erg zullen zijn. Ook is door het gebruik van Anti-worteldoek onder de bestrating de drukverdeling gunstiger, waardoor uw bestrating minder snel zal gaan verzakken.

Hoe vermijd ik krassen op mijn tegels?

De krasgevoeligheid van een betontegel of natuursteen heeft met 2 factoren te maken: de hardheid van de (beton)steen en de toplaag of afwerking.

Krassen komen op tegels omdat ze aan harde(re) materialen kunnen worden blootgesteld: zand, scherpe steentjes, metaal enz. Het volstaat dat u vermijdt dat uw bestrating hieraan blootgesteld wordt om dergelijke krassen te vermijden.
Daarnaast is ook de oppervlakte afwerking belangrijk. Een ruwe tegel zal optisch veel minder krassen laten zien dan een gezoete tegel. Er zijn vele manieren waarop stenen af- of nabewerkt worden.

Verschil in maten in de bestrating

Maatverschillen kunnen altijd voorkomen in sierbestrating en hangt af van de wijze van productie of ontginning. Hoe groter de tegel, hoe groter het maatverschil mag zijn. In het algemeen mag u er van uitgaan dat tegels tot en met 60x60 een oppervlakte tolerantie mogen hebben van + en - 3 mm. Door het toepassen van een mooie, esthetische voeg bij het verwerken kunnen de maatverschillen perfect opgevangen en weggewerkt worden.

Wat is een facet?

Een facet is een afgeslepen rand op een tegel. Bij een betontegel met facet (MF), herkent u het als een gewone stopetegel. Wilt u een strakke tegel dan neemt dus een tegel zonder facet (ZF)