Natuursteen

Hier vind u de meeste gestelde vragen over natuursteen. Staat uw vraag er niet bij, neem dan gerust contact met ons op.

Hebben onze vestigingen informatie over geschikte middelen voor het onderhoud van natuursteen tuintegels?

Ja, al onze vestigingen hebben uitgebreide informatie en onderhoudsproducten om u van het juiste advies te voorzien. Bij twijfel zullen zij altijd de leverancier bellen voor deskundig advies.

Kan natuursteen op zand gestraat worden?

Dit is afhankelijk welke natuursteen soort u gaat verwerken. Het advies is om poreuzesoorten zoals graniet of travertin te straten in een split bed. Hierdoor kan het water weg uit de tegels en ontstaan hierdoor ook geen vocht plekken in u natuursteen tegels. 

Kan ik natuursteen reinigen met een hoge druk reiniger?

Dit is in principe mogelijk. Voor het juiste advies kunt u terecht bij onze verkopers terecht

Schoonmaken van natuursteen

Voor het reinigen van uw natuursteen kunt u deze het beste af en toe schrobben met een harde borstel en schoon warm water met groene zeep. Voor hardnekkige vervuiling heeft de dealer een aantal speciale onderhoudsproducten ter beschikking. 

Witte uitslag op het graniet?

Een buitenoppervlak in graniet is behandeld met een impregneermiddel. Na enkele dagen was er een witte uitslag op het graniet. Wat moet er gebeuren? Het impregneermiddel is waarschijnlijk aangebracht op een nog vochtig oppervlak. 

Waas over natuursteen

De waas die over de vloer ligt is het gevolg van het invoegen van de vloer. Deze cementsluier is te verwijderen met speciale cementsluierverwijderaars. Let op dat bij kalksteenhoudende steensoorten zoals marmer zuurvrije middelen worden gebruikt.

Is alle natuursteen vorstbestendig?

Niet alle natuursteen is vorstbestendig. Michel Oprey en Beisterveld besteedt bij de selectie van haar producten uiteraard veel aandacht aan dit criterium. Het kan echter zijn dat er in extreme gevallen toch vorstschade optreedt, ondanks dat de materialen positief uit de vorstbestendigheidstest komen. Deze genormeerde test bootst een vorst en dooi-situatie na maar de werkelijkheid kan vele malen extremer zijn. Ook een ondeskundige verwerking kan leiden tot vorstschade, in zulke gevallen moet de oorzaak van het probleem dus niet bij de tegel gezocht worden.

Kunnen er grote kleurverschillen voorkomen tussen verschillende partijen?

Zoals de naam al doet vermoeden is natuursteen een product dat door de natuur is voortgebracht. Als we ons realiseren dat enkele miljarden jaren geleden op aarde de eerste gesteentevormende processen zijn begonnen en het proces zelf ook miljoenen jaren in beslag heeft genomen, dan wordt ook al snel aannemelijk dat het eindproduct niet zo homogeen is als bij een in een fabriek geproduceerd product. In een groeve kan men heel duidelijk, verschillende "banken" identificeren die zich onderscheiden door kleur en samenstelling. Hoewel in een groeve duidelijk wordt geselecteerd en men altijd probeert de variatie minimaal te houden, kan het voorkomen dat tussen het ene blok en het andere, enig kleur- en structuurverschil aanwezig is. In de praktijk kan dit worden voorkomen door voor grote en middelgrote projecten het materiaal in één keer in te kopen.

Welke verschillende soorten natuursteen zijn er?

Er zijn enorm veel soorten natuursteen. Wij hanteren een indeling die in ieder geval een indicatie geeft over de eigenschap van een soort. Als hoofdgroep onderscheiden wij stollingsgesteenten, sedimentgesteenten en metamorfe gesteenten. Als productgroepen onderscheiden wij kalksteen, marmer, travertin, zandsteen, kwartsiet, leisteen, graniet en basalt. Over de specifieke eigenschappen van elke soort is veel te vertellen.

Verandert de kleur van natuursteen in de loop der tijd?

Op termijn, onder invloed van jarenlang onderhoud, of juist het gebrek aan onderhoud en zonlicht, zullen natuurstenen vloeren enigszins kunnen verkleuren. Dit varieert van soort tot soort.

Is natuursteen milieuvriendelijk?

Natuursteen is zoals het woord al aangeeft een zeer milieuvriendelijk product mede door de grote duurzaamheid. 

Hoe verwijder ik o.a. rode wijnvlekken uit natuursteen

Indien u een zuur product zoals rode wijn, melk of fruitsappen hebt gemorst, neem dan zo snel mogelijk de vloer af met een doek en spoel na met water. Indien er een doffe plek is ontstaan, boen dan de plek als deze droog is met een stuk 00 staalwol zoveel mogelijk weg. Het is belangrijk dat u na het boenen de staaldeeltjes opzuigt met de stofzuiger.    

Hoe kan ik verfspatten verwijderen van natuursteen?

Borstel een beetje onverdunde Lithofin LÖSEFIX op de vlek. Laat het product 10 tot 15 minuten inwerken. Schrob tussendoor. Spoel daarna het oppervlak met zuiver water.

Kan ik natuursteen tuintegels gebruiken voor een oprit?

De meeste natuursteen tuintegels zijn niet geschikt om te gebruiken als oprit. De minimumdikte van een geschikte tuintegel is 5 cm, terwijl de meeste natuursteen tuintegels niet dikker zijn dan 3 cm. Daarnaast moet het grondwerk goed verricht worden, anders zijn de tegels als nog niet bestand tegen het gewicht van de auto.