menu

Natuurlijke tuinen zijn in trek

Ecologische bestrating
Natuurlijke tuinen zijn in trek

Bestrating voor een eco tuin

U bent op zoek naar bestrating voor een ecologische tuin? Bestrating voor in een eco tuin varieert, van aardetinten tot aan natuurlijk kleuren. Door Klimaatveranderingen hebben in Nederland steeds meer te maken met extreme regenval. Hierdoor kunnen overstromingen ontstaan. Ook in onze tuinen hebben we steeds vaker natte voeten. Ecologische bestrating is e oplossing voor de wateroverlast. De ecologische bestrating laten het hemelwater soepel in de bodem infiltreren.

 

De Virage in de antraciet kleur is een uniek product waarin het ecologische karakter met een vernieuwende, originele vormgeving in harmonie wordt gebracht. Door de modulaire opbouw van deze tegel is het mogelijk verschillende patronen op te bouwen. Het evenwicht tussen beton en gras of kiezel schept een lijnenspel waarmee je elke oppervlakte een opmerkelijk karakter en design kan geven. Ideaal om het regenwater op een natuurlijke manier in de tuin te laten afvloeien.

 

 

Twee soorten ecologische verharding

Allereerst is het belangrijk om te weten dat je bij Marlux twee soorten ecologische bestrating kan krijgen: waterdoorlatende en waterpasserende bestrating. Beiden zorgen ervoor dat hemelwater in de grond kan infiltreren. Zoals de benamingen het zeggen dringt bij een waterdoorlatende steen het water effectief door de steen de grond in. Een waterpasserende steen daarentegen laat het water via de voeg -dus langs de steen af- de ondergrond in sijpelen. Indien fundering correct wordt geplaatst, wordt het water zelfs tijdelijk gebufferd en vertraagd naar de ondergrond afgevoerd. Je ontlast hier mee je riolering én je houdt je grondwater op peil.

 

 

Wateroverlast tegengaan?

 

Doe het met water passerende klinkers of tegels, geschikt voor licht én zwaar verkeer. Zowel de water passerende als de waterdoorlatende klinkers loodsen het overtollige regenwater naar de bodem. De ecologische bestrating laat water insijpelen in de ondergrond. Bij waterdoorlatende klinkers infiltreert het water in de bodem door de poreuze klinker, bij water passerende klinkers met hun strakke lijnen of vrolijke hoekige vormen leiden het water naar de ondergrond via de brede voegen. Zo vermijd je wateroverlast bij hevige regenbuien en verdroging van de bodem bij lange periodes van droogte. Daarnaast brengt deze ecologische bestrating meer groen in je oprit en tuinpaden, waardoor je geniet van een mooi en natuurlijk resultaat. De mogelijkheden zijn zeer uiteen lopend.

 

 

Natuurlijke tuinen zijn in trek. Ze zijn voor velen een oase van rust en ontspanning en inmiddels een echte trend te noemen. Hoe creëer je zo’n natuurlijke tuin en welke rol is er voor bestrating weggelegd?